70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?

10 kohta, mida Varssavis külastada

Warsaw 
Warsaw www.nordlandtravel.ee
Et reis Poola pealinna teile pikaks ajaks meelde jääks, soovitame teile mõningaid vahvaid kohti, mida külastada.
 Varssavil on pakkuda palju enamat kui vaid muuseumid ja hästi hooldatud vanalinn.

1. Vanalinna turg
Soovitame teil Varssaviga tutvumist alustada vanalinna keskväljakult – see on linna süda. Turuplatsi keskel asub merineitsi kuju (poola keeles „Pomik Sirenki”), mis sai linna ametlikuks sümboliks aastal 1938.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Varssavi turuplats kuulub UNESCO kultuuripärandi nimekirja. See oli kuni 19. sajandini linna avaliku elu keskpunkt. Väljakut ümbritsevad kõrged suurejoonelised ja värvilised hooned ehitati 17. sajandil jõukate kaupmeeste poolt.
Legendi kohaselt nägi üks arhitektuuriosakonna professor enne sõda unes suurt katastroofi, mis linna maa pealt minema pühib. Järgmisel hommikul jättis erutunud professor oma töö kõrvale ja käskis oma õpilastel kokku koguda kõik vanalinna plaanid, mis nad leida suudavad, ning joonistada puuduolevad plaanid. Prohvetlik uni saigi tõeks – Teises maailmasõjas hävis Varssavi vanalinn täielikult. Plaanid, mis professori õpilased olid leidnud, aitasid ajaloolise vanalinna taas üles ehitada.

2. Kuningaloss
alt
Photo taken by 123rf.com.  
sajandil asus praeguse kuningalossi koha peal Masoovia vürsti loss, mille vürst Žygimantas Vaza III 17. sajandi alguses uuesti üles ehitas. Teise maailmasõja ajal loss hävis ning hiljem ehitati uuesti üles ja tehti muuseumiks, mis muude asjade hulgas eksponeerib ka idamaiseid vaipu, mööblit ja lampe. Muuseumist leiate ka pärast 1945. aastat käiku antud Poola münte ja rahatähti ning mitmesuguseid medaleid. Kuningaloss on nii püsivate kui ka ajutiste näituste keskus.

3. Purskkaevupark
Lossi lähedal ja ka vanalinnast mitte kaugel asub üsnagi uus purskkaev, mis on täpselt sama ilus nagu Barcelona (Hispaania), Las Vegase (USA) ja Osaka (Jaapan) purskkaevud. Purskkaevu 367 ava pritsivad välja 30 000 liitrit vett minutis ning seda valgustavad 300 LED-lampi. Siin korraldatakse klassikalise ja popmuusikaga lasershowsid, alates Frédéric Chopinist kuni Lady Gagani.
Kuni ilm on soe, võib siin igal reedel ja laupäeval näha kahe purskkaevuga korraldatud vee, valguse ja muusika showd. Mais ja septembris algab show kell 21.00 ning juunis, juulis ja augustis kell 21.30.

4. Koperniku teaduskeskus
See on ilmselt Varssavi uusim meelelahutuskeskus, mis avas uksed alles paar aastat tagasi. Keskuse eesmärk on külastajates huvi tekitada ja aidata neil maailma kohta rohkem teada saada. Siin saate läbi viia igasuguseid eksperimente, mis aitavad mõista, kuidas ja miks erinevad loodusnähtused tekivad. Keskuse külastajatel on võimalus proovida sadu erinevaid atraktsioone, nagu näiteks luuletav masin, maavärina simulaator, tornaado ja lendav vaip.
Koperniku teaduskeskus asub Wybrzeże Kościuszkowskie tänaval. Täiskasvanu pilet maksab umbes 6 eurot ning õpilastele, lastele ja peredele on allahindlused.

5. Lazienki park
Selle avara 76-hektarise pargi koos paleega asutasid keskajal Masoovia vürstid. Pargi aiad koosnevad kolmest osast: kuninglik, kaasaegne ja Belvedere. Parki ehivad 18.-20. sajandi skulptuurid. Siit leiate ka nn veepealse palee – neoklassikalise arhitektuuri meistriteose, milles praegu asub arhitektuurimuuseum.
Lazienki park asub linna keskel Aleje Ujazdowskie ja Czerniakowska tänavate vahel. Maist septembrini saate siin igal pühapäeval kell 12.00-16.00 Chopini monumendi juures tema suurepärast muusikat kuulata. Pileti hind sõltub sellest, mida vaadata plaanite. Üksikud piletid maksavad umbes 1,5-3 eurot. Võite osta ka 6-eurose päevapileti.

6. Praga linnaosa
Varssavi ajalooline süda Praga on tuntud oma kunsti poolest. Aastal 2006 ehitati siia monument piirkonna traditsioonilise muusika ansamblile – need viis muusikut tuletavad nii kohalikele kui turistidele meelde üht linna hoovide põhikomponenti – muusikat. Pingid kutsuvad istuma ja vaadet nautima.
Tahate kuulata vana lemmikut? Või hoopis sõdadevahelist ajastumuusikat? Pole probleemi! Saatke lihtsalt SMS tekstiga „KAPELA” ja soovitud laulu numbriga numbrile 7141. Kõik sada valitavat laulu on trummile kirjutatud. Lisaks sellele on piirkonna tööstushooned ümber kujundatud kunstistuudioteks, teatriteks ja klubideks.

7. Kultuuri ja Teaduste Palee
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Varssavis olles ärge unustage Kultuuri ja Teaduste Paleed külastada. Seda 230 meetrit kõrget nõukogude stiilis hoonet kutsuvad poolakad ka „nõukogude inimeste kingituseks”. See on hea näide sotsialistlikust klassikalisest arhitektuurist ning ka kõrgeim hoone Poolas. Palees asuvad mitmed teatrid, muuseumid ja kontserdisaal. Kolmekümne esimeselt korruselt saab imetleda hunnitut linnapanoraami. Pärast vaatamisväärsuste nautimist võite minna alla ja proovida kohvi kaneeliga ning tükikest legendaarset šarlotti.

8. Inglipood Novy Sviati tänaval
Poola on kuulus oma jumalakartlikkuse ja mõnikord isegi liigse religioossuse poolest. Soovitame teil jalutada mööda Novy Sviat tänavat, kuni jõuate Kaunite Kunstide Akadeemiani, mis 17. sajandil oli kuninga suvemaja ning hiljem, 19. sajandil, sai kuulsa helilooja Frédérick Chopini koduks. Tänava lõpus peaksite nägema suurt inglipoodi – minge kindlasti sisse. Siit leiate 217 erinevat liiki inglit – paberinglid, kristallinglid, puitinglid, saviinglid, metallinglid ja veel palju muidki. Võite kindel olla, et siit leiate mõned inglid, mille üle teie emal või vanaemal hea meel oleks.

9. Karikatuurimuuseum
Varssavi karikatuurimuuseum asutati aastal 1978. See on üks esimesi omataolisi muuseume, millele pani aluse satiiriline karikaturist Eryk Lipiski. Laupäeviti on muuseumi sissepääs tasuta.

10. Poola restoranid ja pubid
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Unustage kalorite lugemine ja proovige kindlasti traditsioonilisi rammusaid Poola toite. Leidke lihtsalt mõni mõnus restoran ja proovige järgmisi: bigos (hapukapsa ja erinevate suitsulihade hautis), kotlet schabowy (sealihašnitsel), pierogi (pelmeenid) ja golabki(kapsarullid). Poolakate meelest on nende leib ja vorstid samuti ühed maailma parimatest.
Poola köögi levinumad toidud on hapukapsas, peet, marineeritud kurk, koor, nuikapsas, seened ning värsked ja suitsutatud vorstid. Toitu maitsestatakse majoraani, tilli, köömnete, mädarõika ja pipraga. Magustoitudest on populaarsed igasugu küpsetised. Lisaks sellele, et väike pits viina rikkaliku toiduga sobib, parandab see ka seedimist.

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas