65/ Kreeka saarte "manuaal"

Kreeka saared algajatele – 10 saart, mida külastada

Greece Greece www.agapevoyage.com
Kreeka on populaarne oma arvukate saarte poolest. Järgnevalt on välja toodud mõned populaarsemad, mida võiks teada.
Kreekal on kokku 227 asustatud saart. Igaüht neist ümbritseb kristallselge vesi ja suurepärased rannad ning igaühel on ilus ja mitmekülgne maastik – alates lopsakast rohelusest kuni silmapaistvate kaljudeni. Pole mingi üllatus, et Kreeka on saanud üheks maailma populaarsemaks massiturismi sihtkohaks. Mõned Kreeka saared on turistide võõrustamisega tegelenud juba nii kaua, et nüüd suudavad end ainult juba sellega ära elatada, samas kui mõned saared avastati ja kohandati puhkuseks alles hiljuti.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Pole aus välja sõeluda ainult kümmet saart, sest igaüks tahaks ise endale sobivaima valida – mõned tahavad rahu ja päikeselisi kaljusid, teised eelistavad taevassiniseid laguune ja traditsioonilisi eluviise, samas kui kolmandad tahavad lihtsalt lõbutseda või rohelistes metsades jalutada.
Sellegipoolest kirjeldame teile kümmet populaarseimat ja vähem populaarset saart – külastage neid ja võite end Kreeka saarte eksperdiks nimetada.
1. Santorini
Kui plaanite elus vaid ühte Kreeka saart külastada, valige Santorini. Saar paistab silma oma ainulaadse vulkaanilise maastiku, Euroopa ilusaimate päikeseloojangute ja punasest vulkaanilisest liivast randadega.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Santorini on tuntud oma valgete sinise katusega majade poolest – need värviti selliseks, kuna valge värv peegeldab hästi päikesekiirgust.
Tuleb ära märkida, et turism lõi siin õitsema 1970ndatel. Enne seda pidi  saar, kus aeg-ajalt esineb maavärinaid, kannatama mitmeid hädasid – viimane vulkaanipurse toimus siin aastal 1950 ning 1956. aasta suur maavärin hävitas umbes 85 protsenti saare ehitistest ja põhjustas paljude inimeste surma. Saarel lasub siiani vulkaanipurske oht, mis pakub selle külastamisel kindlasti lisapõnevust.
2. Kreeta
alt
Photo taken by wikimedia.org.  
Kreeta on Kreeka saartest suurim ja tuntuim; see on nagu iseseisev riik omaenda kultuuri ja kõigega, mida külastajad vähegi soovida oskavad: aktiivsed turismikuurordid, Hania ja Rethymno imelised vanalinnad, suurepärased rannad, turistidest rikkumata mägikülad ja parim toit kogu Kreeka saarestikul. Samaaria mäekuru ja üks riigi kõrgeimaid mägesid – Idi – pakuvad põnevust ja silmailu matkahuvilistele.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Kogu Kreetat vaid ühe lühikese reisiga ei olegi võimalik näha, nii et püüdke keskenduda kas saare ida- või lääneosale – rentige kindlasti auto.
3. Mykonos
alt
Photo taken by 123rf.com.  
See on nagu Kreeka nüansiga Itaalia Kapri saarte ja Hispaania Ibiza segu. Mykonosel on parimad rannad kogu Kreekas, metsik ööelu ja ka enam-vähem soodsaimad hinnad kogu riigis. Kui otsustate Mykonosele minna, triikige kindlasti ära oma valged riided ning võtke kaasa kogu oma entusiasm, energia ja krediitkaardid.
4. Hydra
Vaid tunnise sõidu kaugusel Piraeuselt leiate ühe Kreeka ilusaima saare – Hydra. Saare külastajatele avaldab muljet selle ainulaadne arhitektuur, mis on säilinud tänu karmidele säilitamisseadustele. Suured ja ilusad majad, milles kunagi elasid kuulsad ajaloolised isikud, kaunistavad maalilist meresadamat ümbritsevat mäejalamit. Autod ja mootorrattad on siin keelatud, nii et kaupa, turiste ja nende asju transporditakse muuladega.
5. Kefalonia
Ükski turundusekspert poleks saanud saart paremini reklaamida, kui seda tegi kirjanik Louis de Bernières oma kuulsas romaanis „Kapten Corelli mandoliin”. Kui raamat mängufilmiks tehti, sai saar veelgi populaarsemaks, sest siis said inimesed oma silmaga näha neid kuldseid randu ja safiirsiniseid lahtesid – kohalike elu ja saare turismipotentsiaal muutus üleöö.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Saarel elab umbes 35 000 inimest, kes lisaks turismitööstuses tegutsemisele kasvatavad ka oliive ja tegelevad karjakasvatusega. Tänu soodsale asukohale ja looduslikele varjupaikadele on Argostoli, Kefalonia pealinn, saanud Kreeka üheks suurimaks meresadamaks.
6. Paros
Paros on üks tüüpilisemaid Kreeka saari ja tänu regulaarsele praamiliiklusele ka hea koht, kust alustada, kui teisi Küklaadide saari külastada soovite. Rannad, ööelu, meelelahutus, mõnusad majutuskohad – kõik teenused on siin hea kvaliteediga, mistõttu paljud reisijad Parost korduvalt külastavad.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Saare pealinn Parikia võlub külastajaid oma armsa vanalinnaga ja lahutab nende meelt suurepärase ööeluga peamiselt saare põhjaosas ehk Naussas. Chryssi Akti kärarikkas rannas toimuvad regulaarselt surfivõistlused, aga kui soovite rahu ja vaikust, siis siin on ka palju vaikseid jõekesi ja lahtesid. Ja kui soovite, et teie puhkus oleks veelgi vaiksem, võite alati külastada lähedalasuvat Antiparose saart.
7. Korfu
Joonia mere põhjaosa on tõeline rahvaste segu. Sellel on kaks nime – kohalikud kutsuvad seda Kérkyraks. Siit leiate Veneetsia kaupmeeste, prantslaste, itaallaste ja brittide mõjutusi. Korfu on ainus koht Kreekas, kus näete kohalikke kriketit mängimas ja ingverilimonaadi joomas.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Sama nimega pealinnas asub kaks võimsat UNESCO kaitse all olevat kindlust ja saate nautida ilusamaid looduslikke keskkondi Kreeka saartel.  Korfu on koduks üle 100 000 inimesele ja siinne turismi infrastruktuur on väga hästi arenenud – saarel on kõigile midagi pakkuda.
8. Skiáthos
Erinevalt Küklaadidest on Skiáthos kaetud mere poole kalduvate männipuudega, mis pakuvad varju selle liivarandadele. Saare pealinn Hora on idülliline väikelinn, mille iseloomulikuks tunnuseks on hubase sadama ees laiuva nõlva ümber kogunenud punased katused.
Saar sobib külastamiseks väikeste lastega peredele ja neile, kellele ei meeldi Egeuse mere lõunaosas asuvatele saartele iseloomulik ebaühtlane kivine maastik. Skiáthos on ka hea alguspunkt, kui tahate jõuda Sporadese, Skyrose, Skopelose ja Alonissose saartele, mis teevad teie puhkuse Skiáthoses veelgi värvikamaks.
9. Rhodos
Rhodos on üks esimesi Kreeka saari, mis hakkas turiste võõrustama. Saare uhke keskaegne vanalinn on UNESCO kaitse all. Enamik turiste tuleb Rhodosele tšarterlennuga, sest Piraeuselt praamiga saabumine võtab kaua aega. Saar pakub suurt valikut hotelle alates luksuslikest viie tärni suvemajadest kuni külalistemajade ja soodsate kuurortideni.
Rannas puhkamise ja pidudel käimise vahepeal on lihtne leida ka kultuurseid tegevusi – Rhodosel on mitu muuseumi ja arhitektuurilist mälestusmärki. See on ka koht, kus vanasti asus üks seitsmest maailmaimest – Rhodose koloss.
10. Euboia
Enamik inimesi ei teagi, et Euboia on Kreeka suuruselt teine saar. Seda võib selgitada faktiga, et pikka aega külastasid saart peamiselt kreeklased, samas kui turistid on teised saared peaaegu „vallutanud“, millest on kahju, sest Euboia on suurepärane koht, mida külastada.
alt
Photo taken by 123rf.com.  
Euboia põhjaosa iseloomustab sügavate kuristike ja kanjonitega maaliline mägimaastik. Mägironijate ja matkajate jaoks on see unistuste täitumine, kuigi enamik inimesi tuleb siia oma tervist parandama ja kuulsaid kuumaveeallikaid nautima.
Praegu elab saarel umbes 200 000 inimest. Euboia asub Egeuse meres ja Ateenast vähem kui 100 kilomeetri kaugusel. Maismaast eraldab Euboiat Euripose väin, milles veevool pidevalt suunda muudab – see on haruldane loodusnähtus.

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?

125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas