91/ Liverpool!

8 põnevat fakti Inglise turistilinna Liverpooli kohta

Liverpool
Liverpool studybritishenglish.co.uk
Kuigi Liverpool on alles suuruselt neljas linn Suurbritannias ja selle jalgpallimeeskond ei ole juba mõnda aega olulisemaid karikaid võitnud, on linn ajalooliselt olnud igati võidukas ja edumeelne ning siin asub ka maailma suurim sadam. Siin on mõned faktid, mis aitavad näha linna rahvusvahelist tähtsust.
 alt
Foto tehtud 123rf.com.  
1. Liverpooli asutas 1207. aastal kuningas John. Linn arenes nii kiiresti, et mingil hetkel oli see Briti impeeriumis Londoni järel mõjukuselt teine ning ka maailma suurim sadam.
alt
Foto tehtud 123rf.com.  
2. Liverpooli anglikaani katedraal on suurim kogu Suurbritannias ja suuruselt viies kogu maailmas. Selle projekteeris Giles Gilbert Scott aastal 1904. Katedraali kell on maailma kõige raskem kell ja katedraali torn on üle 100 meetri kõrge.
3. Liverpooli ja Manchesteri vaheline raudtee oli esimene, millel 1829. aastal reisijaid transportima hakati.
alt
Foto tehtud 123rf.com.  
4. Peale selle oli Liverpool esimene linn maailmas, kuhu rajati raamatukogu, kust raamatuid välja laenutati. Linna rajati ka esimene troopilise meditsiini kool ja esimene Ameerika konsulaat.
5. Traditsiooniline hautis ehk scouse, mida linna vaesemad elanikud minevikus sõid, tuletab praegustele elanikele meelde Liverpooli ajaloo raskemaid ajajärke. Hautis koosneb lamba- või veiselihast, kapsast, porganditest, kartulist ja sibulast.
6. Liverpool on Inglismaa edukaim jalgpallilinn. Selle kaks meeskonda – FC Liverpool ja FC Everton – on maailmakuulsad. Jalgpalli algusaegadest saadik on need meeskonnad kokku võitnud 27 meistritiitlit, 4 Euroopa karikat, 3 UEFA karikat, 1 karikavõitjate karika, 11 FA karikat ja 6 liigakarikat.
7. Praegu on Liverpool rohkem tuntud oma popkultuuri ja lauljate poolest. Guinnessi rekordite raamatus on see endiselt kirjas maailma popmuusikapealinnana – siin on sündinud kõige rohkem edetabelite tippe kogu maailmas. Ärgem unustagem ka biitleid, kes 1960ndatel popmuusikat reformisid.
alt
Foto tehtud 123rf.com.  
8. Praegu toovad turistid linnale aastas sisse umbes 3,6 miljardit naela. Liverpooli turismitööstuses töötab praegu umbes 50 000 inimest. Turiste võluvad kõige rohkem biitlite muusika ja pärand, põnev ja rikkalik mereajalugu, kunstigaleriid ja etendused ning huvitavad meelelahutuskohad.

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?

125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas