93/ Nagu muinasjutus!

Gruusia aarded: Vardzia koopalinn

Vardzia Vardzia www.tourismontheedge.com
Vardzia – Lõuna-Gruusias Akhaltsikhe linnast 60 km kaugusel asuv 12.-13. sajandil rajatud linna ja kloostri kompleks on üks kogu riigi külastatumaid vaatamisväärsusi. 

Läbi aja on linna üles ehitanud paljud erinevad Gruusia juhid. See oli tugeva kultuuri- ja hariduselu keskus.

alt
Foto tehtud 123rf.com.  
alt
Foto tehtud 123rf.com.  
Kuigi võimas maavärin hävitas koopalinna 1283. aastal, on võimalik selle säilinud ruumide, kambrite ja koridoride alusel ette kujutada selle tõelist suurust. Klooster laiub 900 meetril jõe kaldal ning selles oli umbes 600 erinevat ruumi: kirikud, kabelid, eluruumid, keldrid, saunad, hoiupaigad, raamatukogud jne. Keskajal oli klooster varjupaigaks sissetungijate ja vallutajate eest.
alt
Foto tehtud 123rf.com.  
Praegu on Vardziast järele jäänud vaid vanade aegade vari. Maavärin hävitas selle imetlusväärse koopalinna välimuse – seinad, trepid ja galeriid. Sellepärast ongi nii raske selle ehitusest aru saada. Kompleksi koobaste osa ulatub kuni 50 m sügavusele maa alla. Linnal on kokku 13 tasandit.
alt
Foto tehtud 123rf.com.  
Kompleksi keskuseks on tempel, mille seintele on igaveseks jäädvustatud valitsejate pildid. Vardzia klooster oli tähtis Gruusia kultuuri keskus, kus kirjutati ümber raamatuid. Ajaloolaste hinnangul oli klooster väga jõukas – isegi selle pannid olid valmistatud kullast ja hõbedast ning ikoonid ja ristid olid kalliskividega kaunistatud. Aastal 1893 sai Vardzia vabaõhumuuseumiks ning aastal 1999 toimivaks kloostriks.
alt
Foto tehtud 123rf.com.  

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?

125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas