125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas

Lofoodid, http://www.zastavki.com

Kui vaadata Lofootide saarestikule ülevalt alla, paistavad need saarekesed nagu väikesed paelale lükitud pärlid. Kuigi saarte geograafiline asukoht on sama, on nende kliima, kohalike elustiil ja loodusvarad üsnagi erinevad. Saartele on erinev kultuur, ajalugu ja looduskeskkond, kuigi neid kõiki mõjutab soe Golfi hoovus, mis toobki siia valdavalt sooja kliima. Kui seda sooja vett ei oleks, oleks saarestik karmi kliimaga ja enamasti asustamata.
Kui otsustate Lofootidele auto või bussiga tulla, on teil suurepärane võimalus nautida vaadet mitte ainult ühele, vaid paljudele saartele, mida ühendavad väikesed sillad. Taustal paistvate sakiliste mäetippude tõttu paistavad siinsed majad tibatillukesed. Rannajoon on tipitud paljaste kaljudega, mida ümbritsevad lainetest ja hoovusest uhutud liivaribad. Põhja-Norras määratleb loodus enamiku asju.
Esimene, mida inimesed tavaliselt märkavad, on kalurikülades tagaõuedel ja katusealustes spetsiaalsetel puuraamidel või nöörile lükitult kuivav kala. Lofootidel kuivatatakse igal aastal umbes 16 miljonit kilo lõhet. Saarestiku väikesel saarel nimega Røst kuivatavat lõhet peetakse parimaks. Kuna saarestikul on pidevalt tuuline, on Røst kala kuivatamiseks suurepärane koht. Muide, siinne kuivatatud lõhe erineb meie traditsioonilisest kuivatatud kalast selle poolest, et seda kuivatatakse ilma soolata. See traditsioon tuleneb vanast ajast, kui kaluritel lihtsalt ei olnud piisavalt soola.
Siin on lihtne nautida õndsat rahu – vaadake lihtsalt merd ja imetlege lõpmatuid saari; mõned on suuremad, mõned ulatuvad vaevu veest välja. Öösel otsustavad paljud külastajad üleval olla ja jälgida mere tõusu, mis iga veidi aja järel saared enda alla matab, ning nautida roosat taevast ja kesköist päikest, mis pilvede vahelt piilub. Perioodil alates 25. maist kuni 17. juulini valgustab päike Lofootide maastikku isegi öösel.
Väikesed taladele ehitatud puumajad, mida turistid sageli külastavad, on tegelikult kalurionnid. Need on väga mugavad – siin on mugavad voodid ja dušid, aga ka moodsad külmiku, pliidi, pottide ja söögiriistadega varustatud köögid. Kui saabub talv, asustavad onne aga kalurid, kes suunduvad tööle, sest kalapüük on Lofootide elanike peamine tegevusala. Talvel tuleb lõhe Norra merre kudema.
Suvel lähevad turistid tavaliselt kaluritega koos merele. Siin korraldatakse huvilistele eksootiliste väikeste laevadega kalaretki. Mõnikord käiakse isegi „vaalapüügisafaril“, mis kestab 6-7 tundi.
Borgis saate külastada viikingite muuseumi, kus on välja pandud suurima avastatud viikingite maja säilmed. Tore Hjorti ehk Põhja-Norra viikingite ühe võimsaima juhi ja Lofootide eelmise omaniku talu leiti Skandinaavias aastatel 1986-1989 läbi viidud ühisuurimiste käigus.
Muuseum asutati 1995. aasta suvel, kui muljetavaldav 83 meetrit pikk ja 8,5 meetrit lai põhihoone ja seda ümbritsevad objektid ehitati täielikult ümber. Need leiud näitavad, et viikingid olid Saksamaa, Prantsusmaa ja Inglismaaga ühenduses juba alates 7.-8. sajandist.
Viikingite jaoks oli pidustuste saal pühaks kohaks; siin viidi läbi usulisi ja poliitilisi rituaale. Juhi majja sisenedes on tunne, nagu astuksite ajamasinasse – praksuv ahi, laelampide tuhm valgus, vaigu lõhn ninasõõrmeid paitamas... Siin näete ka kohapeal valmistatud käsitööd ja kuulete toiduvalmistamise helisid Lambasupi lõhn vallutab kogu hoone. Külastajatel soovitatakse proovida suppi koos paksu leivakääru ja hapukoorega. Proovige ka traditsioonilist viikingite jooki mõdu.
Allikas: travelonspot.com

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?