149/ 10 nõuannet Pisa külastajatele: mida peale kuulsa torni veel vaadata

1. Pisa katedraal
Pisa katedraal on üks Toscana tähtsamaid ja silmapaistvamaid Romaani stiilis ehitisi. Peale selle sümboliseeris katedraal ka mereliiklusega teenitud jõukust ja võimu.
Otse katedraali eest leiate Battistero di San Giovanni ristimiskabeli – Itaalias omasuguste seas suurim – mille alustamist ehitati juba aastal 1153. Siin asub ka Camposanto Monumentale surnuaed. Räägitakse, et Pisa vana surnuaed on ainulaadselt püha paik, sest Teutooni ordu tõi selle mulla siia Jeruusalemma lähedal asuvast Kolgatast. Lõpuks sai see Pisa kuulsaimate ja väärikaimate elanike viimaseks puhkekohaks.
2. Osalege Pisa kaitsepühaku pidustustel
Iga aasta juunis korraldatakse Pisas kaitsepühaku auks mitmeid huvitavaid traditsioonilisi üritusi. Luminara di San Ranieri ajal, mis toimub 16. juuni õhtul, kaunistatakse Arno jõe rannajoonele tipitud hooned tuhandete väikeste tulukestega. Järgmisel päeval on aeg San Ranieri regatiks, mille auks tuuakse välja neli vanaaegset paati, mis tähistavad Pisa nelja piirkonda. Soovitame teil jääda siia ka muistsete mereriikide regati ajaks, mis toimub kohe pärast seda ja kus osaleb üle 300 kostümeeritud inimese.
3. Nautige „Tuttomondo“ freskot
Keith Haring oli maailmakuulus tänavakunstnik, avaliku elu tegelane ja sotsiaalaktivist. Tema töö on Ameerikas väga tuntud, aga 1989. aastal Pisa Püha Antoniuse kiriku seinale maalitud fresko „Tuttomondo" vajus teenimatult unustuste hõlma.
Nii et minge ja otsige see Haringi kunstitöö üles – see on 180-ruutmeetrine maal, mis kujutab Pisa elu, rõõmu ja taassündi pärast Teist maailmasõda. Muide, Haring maalis ka ennast julgesti fresko sisse – tema on kollane siluett, kes üritab raamist välja pääseda.
4. Jalutage mööda Arno jõe kaldapealset
Pisa linna jagab kaheks Arno jõgi, mille kaldad (itaalia keeles lungarini) on romantilised ja kutsuvad inimesi jalutama. Kesklinnas ümbritsevad kaldaid imeilusad ajaloolised paleed, kirikud ja väljakud, ning kaldaid ühendavad mitmed sillad. 19. sajandi kirjanikel ja luuletajatel oli ilmselt tõesti hea mõte siia inspiratsiooni otsima tulla.
Väidetavalt kõige huvitavam objekt jõe ääres on väike Santa Maria della Spina kirik. Seda 1230. aastal ehitatud kirikut peetakse üheks ilusaimaks gooti stiilis kirikuks Euroopas. Legendi kohaselt hoiti Santa Maria della Spinas Kristuse okaskrooni okast.
5. Külastage eksklusiivseid näitusi
Arno jõe ühel kaldal asub Palazzo Blu ehk sinine palee, mida selle ebahariliku värvi tõttu on kaugelt näha. Ajaloolised väidavad, et palee rajati siia juba 8. sajandil, aga praeguse välimuse sai hoone umbes 17. sajandi alguses tänu Del Testa perekonna tööle. Praegu asub siin üks Toscana kuulsamaid galeriisid, kus korraldatakse suurejoonelisi näitusi: alates aastast 2009 on siin välja pandud selliste kunstnike tööd nagu M. Chagall, J. Mir?, P. Picasso, W. Kandinsky, A. Warhol ja A. Modigliani.
6. Õppige tundma võimsa merelinna Pisa ajalugu
Aastal 1998, kui ehitati raudteed, kaevati Pisas välja suurepäraselt säilinud iidse meresadama jäänused, ning sellega pandi algus arheoloogilisele laevamuuseumile – Museo delle navi antiche di Pisa. Mõnede arvamuste kohaselt on Pisa maapinnas olnud väga sobiv iidsete Rooma ja Pisa enda laevade ning vanade sadamate seadmete säilimise soodustamiseks. Nii et tutvuge aga linna mereajalooga!
7. Tutvuge Piazza dei Cavalieri legendidega
Kohalikud ütlevad, et Piazza dei Cavalieri ehk rüütli väljak on nende lemmikväljak. See asub Pisa viltusest tornist vaid paariminutilise jalutuskäigu kaugusel. Väljaku rajasid hertsog Cosimo I de Medici ja tema arhitekt Giorgio Vasari ning see sai nime Püha Stephanuse ordu auks. Rüütli palee, mille fassaad on jalustrabavalt ilus, on ilmselt kogu väljaku uhkeim hoone.
Lähedalasuv Palazzo dell’Orologio peidab endas verd tarretama panevat legendi, mille kohaselt asus siin 13. sajandil nälja torn. Krahv Ugolinot hoiti siin tornis riigireetmise tõttu kinni ja ta suri siin aastal 1289. Legendi kohaselt sõi ta nälja tõttu ära endaga koos vangis olnud pojad ja pojapojad.
8. Külastage lärmakat vanalinna turgu
Nagu igas teises Toscana linnas, on ka Pisas tõeliselt võluvaid turgusid. Soovitame teil varakult ärgata ja jalutada Piazza Vettovaglie väljakul ja seda ümbritsevatel tänavatel asuval turul. Väljakut ääristavad väikesed liha- ja saiapoed, baarid ja einelauad avatakse juba koidu ajal. Turu värvikirevus ja lõhnad meelitavad külastajaid nii, et nad võivad end unustadagi siia vanalinna kitsastele pimedatele tänavatele – näiteks Borgo Strettole, kus asub hulganisti väikeseid poekesi ja kus talvel korraldatakse jõululaata.
9. Proovige kala ja mereanniroogi
Kuigi Pisa traditsiooniline köök tähendab lihtsaid ja maitsvaid liha-, köögivilja- ja makaronitoitusid, soovitame külastada ka Marina di Pisat – linnast vaid 10 km kaugusel Vahemere rannikul asuvat kuurortlinna, ning proovida sealset värsket kala ja muid mereande. Merekarpidega spagetid, ahjus küpsetatud või grillitud kuldmerikoger ja rannakarbisupp lihtsalt sulavad suus.
10. Kõndige Galileo jälgedes
Aastal 1564 sündis Pisas üks maailma kuulsaim astronoom, matemaatik, filosoof ja füüsik – Galileo Galilei. Jalutage alustuseks mööda Via Gustit ja leidke majad numbritega 24 ja 26 – viimaste uuringute kohaselt siin teadlane sündiski. Siis külastage Pisa katedraali, kus väike Galileo ristiti.
Piazza Cairoli oli koht, kus paljud kohalikud – kaasa arvatud perekond Galileo – oma vaba aega veeta armastasid. Ja lõpetuseks Palazzo della Sapienza – ülikool, mida astronoom ei lõpetanud.

https://www.travelonspot.com/et_EE/artikkel/reisijuht/10-nouannet-pisa-kuelastajatele-mida-peale-kuulsa-torni-veel-vaadata

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?

125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas