170/ Mida teha Maltal: 5 soovitust, mis aitavad teil otsustada

Malta saarestik sobib ideaalselt neile, kes ootavad oma puhkuselt midagi erilist. Aafrika ja Euroopa vahel asuv saar meelitab turiste oma mereandide, randade ja päikeseliste päevadega. Maltal on igal kivikesel oma ajalugu, Valletta arhitektuur on lihtsalt imeline ning kes otsib, leiab siit veel palju muidki saladusi. Anname teile Maltale reisimiseks viis soovitust.

1. Malta rüütliordu pärand
Püha Johannese katedraal oli Malta rüütlite põhikirik ja seda peetakse üheks kõige uhkemaks barokkarhitektuuri näiteks kogu Euroopas. Kirik rajati koos rüütlilinnuse ja kindlustatud linna endaga umbes 1570. aastal. Rikkad rüütlid lasid kiriku üleni kulla, marmori ja värviga katta ning pärast viimased restaureerimistöid särab kirik uhkeimalt kui kunagi varem.
Püha Johannese rüütlid hakkasid linna kindlustama pärast seda, kui Ottomanide impeerium 1565. aastal peaaegu kogu saare vallutas. Linna kaitsemüür oli niivõrd läbitungimatu, et keegi ei suutnud seda ligikaudu 200 aastat vallutada. Vanalinnas säilinud müürid avaldavat muljet ka tänapäeval. Saate kõiki kohti külastada jalgsi või broneerida näiteks paadireisi ja imetleda ilusat arhitektuuri merelt. Paadid väljuvad Valletta suurest sadamast, millel oli nii rüütlite ajastul kui ka Teises maailmasõjas tähtis roll.
2. Malta ja sõjad
Malta on alati olnud sõdade ja lahingute keskmes. Seega pole üllatav, et Valletta arhitektuur ja infrastruktuur arendati välja kaitsevajadust silmas pidades. Linnas asub ka suurepärane sõjamuuseum, kus saate külastada Teisest maailmasõjast pärit maa-alust peidupaika. Oma strateegilise asukoha ja sadama tõttu sai Malta sõdade ajal kõvasti pommitada, nii et selle elanikud pidid maa alla varjuma. Käsitsi kaevatud tunnelid, petrooleumilambid ja giidi põnevad lood tekitavad tunde, nagu oleksitegi minevikus. Peidetud sõjaruumid, kus Briti väed ja nende liitlased plaanisid Sitsiilias maabumist, on samuti külastamist väärt.
3. Eelajalooline pärand
Malta ei ole kuulus mitte ainult oma kaasaegse ja keskaegse pärandi poolest – siin asub kivisse raiutud eelajalooline hauakompleks, mille rajasid samad inimesed, kes siia 3600–2500 aastat eKr omapärased templid ehitasid. Nii templid kui ka nekropol kuuluvad UNESCO maailmapärandi nimistusse. Et koopad säiliks, lubatakse neisse korraga ainult kümme inimest, nii et kui soovite neid külastada, soovitame aja võimalikult vara ette broneerida. Kogu kompleksis on kolm korrust, millest igaühel on palju ruume. Arvatakse, et kunagi oli siia maetud üle 7000 surnukeha.
Selliseid Malta templeid loetakse maailma vanimate ehitiste hulka – need on hulga vanemad kui näiteks Stonehenge, ja ka ehituselt hulga keerukamad.
Templites on palju ruume, põrandad, katus, suurejoonelised uksed, kivimööbel ja skulptuurid. Enne nende külastamist lugege kindlasti nende kohta lähemalt.
4. Mdina
Malta esimene pealinn Mdina sai alguse juba pronksiajastul ja oli roomlaste keskus. Praeguse linna ehitamist alustasid araablased ning hiljem, keskajal, jätkasid seda kristlased. Tänapäeval näeb see välja nagu tõeline vabaõhumuuseum. Siin asub ilmselt Malta teine kõige uhkem kirik, mis oli kuni Valletta tekkimiseni saare põhikirik. Siin näete palju põnevat: hõbe- ja puitesemeid, mõõku ja käsikirju. Päeval on Mdina turiste täis, nii et siin on mõnusam käia õhtuti, kui linn on tühjem ja meretuul on õhku värskendanud.
5. Sukeldumine
Sukeldumiseks on Malta Vahemere maadest üks parimaid. Kogu riik on täis sukeldumiskeskusi, kus saab õppida sukeldumise algtõdesid ja kus pakutakse ka edasijõudnutele unustamatuid võimalusi imelises meres sukeldumiseks. Kuigi siin ei näe nii rikkaliku mereelu nagu Punases meres, on siinsed kaljulõhed, kaljud ja vaated lihtsalt hingematvalt ilusad. Saate võtta ka päevareise Gozo ja Comino saartele.

https://www.travelonspot.com/et_EE/artikkel/reisiajakiri/reisijuht/mida-teha-maltal-5-soovitust-mis-aitavad-teil-otsustada

Comments

Popular posts from this blog

18/ 28 fakti Hispaania kohta

70/ Mis kohti tasub külastada Varssavis?

125/ Lofoodi saarestik Norras – üks kõige ilusamaid paiku maailmas